Moldovenii iau tot mai multe credite ipotecare! Foarte puțini, însă, iau de la bănci (INFOGRAFIC)

30.10.2017

aa5679aaafa20d47184676025f347735Moldovenii apelează tot mai des la credite ipotecare. Potrivit datelor statistice ale Întreprinderii de Stat Cadastru, în trimestrul 3 al anului curent, numărul ipotecilor înregistrate este în creștere cu 78% față de aceeași perioadă a anului curent.

Dacă în lunile iulie- septembrie ale anului 2016  au fost înregistrate la Cadastru puțin peste 3600 de ipoteci, în aceeași perioadă a anului 2017, numărul acestora a crescut până la 6470, adică cu peste 2800 de ipoteci mai multe.

Moldovenii iau tot mai multe credite ipotecare! Foarte puțini, însă, iau de la bănci (INFOGRAFIC)

Totuși, o foarte mică parte din aceste credite sunt oferite de bănci. Potrivit datelor oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei, în perioada de referință au fost acordate 680 de credite pentru procurarea sau construcția unei case. Asta denotă faptul că restul, de 5.790 de credite au fost oferite de către sectorul non-bancar.

Potrivit experților, clienții migrează tot mai mult de la bănci spre companiile non-bancare, iar acest fenomen nu este neapărat unul negativ.

Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că numărul mare de credite ipotecare pe care îl vedem în anul 2017 se datorează unei cereri amânate ale pieței.

„Criza bancară a creat o incertitudine pe piață. Oamenii și-au amânat procurarea unui apartament sau a unei locuințe tocmai din cauza problemelor din sectorul bancar. Oamenii nu știau ce să facă, întrucât procurarea unei locuințe este o decizie de lungă durată. Astfel, oamenii și-au amânat cumpărăturile, iar activitatea de creditare a înghețat. În 2016 -2017, când situația a devenit mai clară, oamenii au început să recupereze, iar acest fapt generează o mini explozie, legată de faptul că cererea a fost amânată pentru câțiva ani”, a explicat expertul pentru Bani.md.

Ce ține de raportul dintre creditele acordate de sectorul bancar și non-bancar, Ioniță menționează că nu este văzut neapărat drept o criză a băncilor. Dimpotrivă, migrația clienților doritori de credite imobiliare de la bănci la companiile non-bancare este unul benefic.

„În urma crizei din 2014 s-au constatat probleme ce țin de creditare. Banca Națională a venit cu restricții și cu regulamente, iar activitatea de creditare a băncilor a înghețat. De fapt, sectorul non-bancar este în continuă dezvoltare, iar acest lucru este unul pozitiv. În acest an se prognoează o creștere de circa 2 miliarde de lei a serviciilor creditare non-bancare (de la 3 miliarde până la 5-6 miliarde). Micii creditori trebuie să aparțină serviciilor non-bancare, pentru ca băncile să se ocupe de treburi mai mari, de creditele mari. Este irelevant ca băncile să piardă timp cu o mulțime de credite mici, pe când se pot focusa asupra unui credit considerabil”, preciează expertul.

www.bani.md