7 SFATURI UTILE pentru pregătirile de școală a copilului. Fii atent la ceea ce cumperi!

17.08.2018

2bb940b4252112a29fc539ce964882c2Nu mai este mult până la începutul unui nou an școlar, iar părinții se grăbesc să procure pentru copii lor toate cele necesare pentru școală: ghiozdane, cărți, caiete, penare cu stilouri, creioane etc.

Pentru achiziționarea unor produse sigure pentru copilul tău, Agenția pentru Protecția Consumatorului recomandă consumatorilor să ţină cont de o serie de sfaturi atunci când intenționează să cumpere ghiozdane pentru copii în preajma anului școlar, pentru că acestea nu doar trebuie să-i aducă maxim confort copilului, dar și să fie sigure pentru sănătatea acestuia. Astfel, Agenția pentru Protecția Consumatorului vă recomandă să țineți cont de următoarele aspecte:

1. Alegeți rechizitele adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui.

Rechizitele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa lui.

2. Optați  pentru ghiozdane mai ușoare.

Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală , cu încărcătură ce nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

3. Recomandabil să luați și copilul la cumpărături. De ce?

Fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngrădi sub nici o formă vizibilitatea.

4. Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistentchiar poate fi și impermeabil.

Astfel, ploaia sau zăpada nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros înțepător este confecționat din material necalitativ și este toxic.

5. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate.

Alegeți un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății, ele trebuie să fie cât mai late (nu mai puțin de 6 cm) și căptușite cu burete. Nu lăsați copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea.

6. Pentru siguranța copilului Dvs. alegeți ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante.

Toate lacătele trebuie să fie funcționeze perfect, cusăturile să fie fine și rezistente, pentru a evita traumarea copilului.

7Întotdeauna cumpărați rechizite de la punctele de vânzare în care aveți încredere și sunt autorizate pentru a desfășura o activitate în comerț.

De regulă, în aceste puncte comerciale se acceptă să primească înapoi produsul în cazul în care veți descoperi vreo problemă după achiziţionare. Solicitați bonul de casă după ce cumpărați  produsul, astfel veți putea confirma faptul efectuării cumpărăturii.

www.bani.md