Ai primit o ofertă de lucru cu bani mulți și efort puțin? Atenție, ai putea deveni victima unei scheme ilegale

01.12.2017

36ee68685d5e7071b4f8d985506852f3Ți se promite venituri mari cu eforturi mici? Ai grijă, ai putea deveni victima unor scheme de spălare a banilor, fără a-ți da seama! Cu un astfel de mesaj vine Poliția Republicii Moldova, care vine cu recomandări, menită să te protejeze de astfel de escrocherii.

Oamenii legii vă îndeamnă să nu răspundeți la emailurile nesolicitate prin care vi se propun câștiguri ușoare; să nu acceptați ofertele în care se precizează că aveți nevoie doar de un cont bancar pentru transferuri financiare; să evitați ofertele în care se menționează că angajatorul este de peste hotare și caută „agenți locali” etc.

Recent, reprezentanții Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, au participat la operațiunea desfășurată la nivel european pentru combaterea infracțiunilor cu utilizarea mijloacelor de plată electronice (money mule). Operațiunea s-a desfășurat pe întreg teritoriul țării, inclusiv în țările membre UE.

Ai primit o ofertă de lucru cu bani mulți și efort puțin? Atenție, ai putea deveni victima unei scheme ilegale

Acțiunea a avut drept scop combaterea activităților infracționale de tip „money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară a cetățenilor în activități de legalizare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

În cadrul acestei acțiuni, angajații Centrului pentru combaterea crimei informatice a INI, au efectuat 7 percheziții acasă la câțiva suspecți, unde au găsit probe că aceștia sunt implicați în scheme de acest gen.

Pe parcursul acțiunii internaționale „European Money Mule Action” polițiștii  specializați în combaterea criminalității informatice au acționat pentru depistarea și cercetarea autorilor infracțiunilor de transferuri de bani, în mod ilegal.

Programul „European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online, precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

Sintagma „money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupuri infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

www.bani.md