Problema stresului la serviciu, neglijată în Moldova

28.04.2016

15739_largeMoldovenii nu se simt foarte bine la locul de muncă. Fiecare al şaselea om din ţara noastră este stresat la serviciu, potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Medicii spun că nervozitatea loveşte dur în sănătate, provocând boli de inimă, tensiune arterială ridicată, ulcer şi alte afecţiuni grave.

Medicii de la urgenţă sunt, probabil, printre cei mai stresaţi angajaţi. În fiecare zi, aceştia sunt suprasolicitaţi din punct de vedere emoţional, iar uneori chiar îşi riscă viaţa.

„Din punct de vedere moral, în urgenţă noi suntem în stare de alertă. Acum la moment este linişte, peste două minute poate să se întâmple ceva, vine un pacient grav şi noi din start trebuie să acordăm prompt ajutorul calitativ”, a spus şef Departamentului Clinic de Medicină Urgentă, Igor Curov.

Zilnic, la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală sunt înregistrate peste 200 de solicitări. Medicii au de înfruntat diverse situaţii, iar de multe ori pacienţii sunt agresivi sau în stare de ebrietate.

„La urgenţă este o muncă foarte stresantă, fiind că te duci şi nu ştii unde te duci, în care apartament. Sunt cazuri când suntem agresaţi, sau pe drum nu ne cedează trecerea”, a mărturisit medicul de urgență, Svetlana Leahu-Movileanu.

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat al Muncii spun că, în Moldova, este acordată prea puţină atenţie problemei stresului la locul de muncă.

„În Republica Moldova se atestă existenţa problemei respective însă nu este suficient de bine sensibilizată, nu este suficient de bine diseminată problematica legată de stresul la locul de muncă”, a precizat directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci.

Potrivit specialiştilor, principalele cauze ale stresului la serviciu sunt oboseala, munca peste program, frica de a-şi pierde jobul şi conflictele cu superiorii sau colegii.

www.mbc.md