Hobby-uri pe care ar trebui să le incluzi în CV; Şi unul care nu are ce să caute acolo

08.08.2016

interviu.angajare-586x319Sfatul tradiţional, când vine vorba de secţiunea de Hobby din CV, e ca aceasta să nu existe, pentru că se iroseşte spaţiu valoros (CV-ul devine prea lung, greu sau imposibil de citit) şi se pierd secunde preţioase din timpul celui care recrutează.

Există însă situaţii în care această secţiune aduce valoare CV-ului, dându-ţi un avantaj, relatează Business Insider.

Dacă îţi doreşti să ajungi la Google, de exemplu, managerii chiar sunt interesaţi de detaliile personale din CV, povesteşte un fost angajat.

Şi alte companii apreciază să vadă în CV un hobby cumva înrudit cu funcţia scoasă la concurs. Daca hobby-ul sugerează o trăsătura care e importantă la jobul respectiv, e o idee bună ca acesta să fie inclus în CV, explică Alyssa Gelbard, fondator şi preşedinte al unei firme de consultanţă în domeniul carierei şi personal-branding, Resume Strategists.

A vedea hobby-urile cuiva e ca şi cum ai avea acces la personalitatea sa, înainte de a cunoaşte acea persoană. Însă, punctează specialistul, trebuie să fii sigur că poţi vorbi despre activitatea menţionată ca hobby şi să explici de ce ai inclus-o în CV.

Iată o listă de 12 hobby-uri pe care ar trebui să le iei în considerare pentru CV-ul tău, în măsura în care ţi se potrivesc:

Yoga
Aceasta demonstrează capacitatea ta de a fi calm şi de a controla situaţia. Dacă ţinteşti un job într-un mediu unde se întâmplă multe lucruri şi în ritm alert, cum e domeniul publicităţii sau într-o firmă de PR, menţionarea acestei activităţi la secţiunea „Hobby” îţi va aduce un avantaj. Cei care citesc CV-ul vor pleca de la premisa că faci faţă cu bine presiunii.

Sporturile extreme
A menţiona sporturile extreme – participarea la ultra-maratoane, drumeţiile cu bicicleta pe munte, skydiving – arată potenţialului angajator că te simţi confortabil să dărâmi bariere, că eşti disciplinat, că nu ţi-e teamă de necunoscut, că-ţi asumi riscurile calculat.

Aceste trăsături sunt de dorit în orice poziţie de conducere, mai cu seamă în companiile tinere, în dezvoltare.

Producţiile video
Un astfel de hobby este de dorit să fie trecut în CV mai ales dacă ţinteşti un job ca organizator de evenimente. Probabil că eşti familiarizat cu termeni ca broadcasting sau live streaming, componente ale conferinţelor sau evenimentelor similare.

Includerea unui astfel de hobby în CV arată că îţi place precizia, ţii la detalii, acestea fiind trăsături căutate în cazul unui astfel de job.

Sporturile de anduranţă
Dacă iei parte la maratoane sau triatlonuri ori la curse lungi de ciclism ar trebui să menţionezi asta în CV, pentru că trimite cu gândul la tenacitate şi dedicare. Sunt calităţi cerute mai ales în dezvoltarea afacerilor, management şi chiar vânzări.

Căpitanul unei echipe de sport
Nu doar că faci sport, ci eşti căpitanul echipei, în timpul liber? Poate fi vorba despre fotbal, polo, volei, orice sport de echipă. Dacă menţionezi în CV că eşti căpitanul echipei, vei scoate în evidenţă calitatea de lider.

Studiile au arătat că cei care fac sporturi de echipă se descurcă bine în corporaţii.

Ţii un blog
Dacă jobul visat e în domeniul comunicării sau în marketing, e util să menţionezi că ai un blog (cu condiţia să fie adevărat, evident). Asigură-te, însă, că ai postări actuale, că nu faci greşeli de ortografie, că scrii bine şi interesant şi că temele abordate reflectă ceea ce trebuie legat de persoana ta, că se „asortează” brandului tău.

Căţărările pe munte
Mai ales dacă ai urcat pe cei mai înalţi munţi din mai multe ţări, ar trebui să menţionezi asta în CV. Angajatorul va înţelege că are de-a face cu o personalitate puternică.

Grădinăritul
Pasiunea pentru grădinărit îi poate sugera angajatorului faptul că eşti interesat de energia verde şi că ştii ce înseamnă sustenabilitatea. E clar că îţi pasă de natură, mediu, ceea ce-ţi poate aduce un avantaj.

Jocuri video cu fotbal
Există domenii în care faptul că-ţi place să-ţi asumi riscuri e un aspect pozitiv. Dacă lucrezi cu capitalul de risc, în sistemul bancar, e cazul să menţionezi un astfel de hobby în CV.

Fotografia
E un hobby potrivit pentru o persoană care urmăreşte să ocupe o funcţie de director de creaţie la o agenţie de marketing digital, pentru că denotă creativitate, răbdare, ambele fiind trăsături de dorit în acest caz. Nu strică să ai şi un website bine pus la punct, la care să dai link în CV.

Cânţi la un instrument
O astfel de menţionare în CV (când nu se urmăreşte un job care are legătură cu muzica) arată că eşti o persoană care se poate concentra uşor, dedicată, disciplinată. E un hobby care ar trebui trecut în CV dacă aplici pentru un post în inginerie civilă, de exemplu.

Orice alt hobby neobişnuit (într-un sens bun)
Dacă practici jiujitsu sau ai creat propriul parfum, ori poate ai un hobby care poate duce discuţia într-un loc interesant, merită să-l incluzi în CV. Dacă îţi place să vânezi, poate nu ar fi cazul să aminteşti asta în CV.

Ce nu ar trebui să incluzi în CV: cititul
E poate cel mai comun hobby din CV-uri. Deşi ai spune că o astfel de menţionare nu-ţi poate aduce decât avantaje, în realitate ar trebui să te gândeşti că, teoretic, toată lumea ştie să citească, aşa că nu e tocmai un motiv de laudă. În loc să transmiţi faptul că eşti o persoană care alocă mult timp gândurilor, o persoană cu multe cunoştinţe, de fapt trâmbiţezi faptul că eşti un singuratic.

www.independent.md