Care instrumente, servicii, lansate de către Fiscservinform, le considerați cele mai reușite? Răspunsul lui Vitalie Coceban!

03.08.2018

download (1)În cadrul unui interviu, Directorul Fiscservinform, Vitalie Coceban a fost întrebat care instrumente, servicii, lansate de către Fiscservinform, le consideră cele mai reușite. În răspuns, Coceban a menționat că, pentru echipa pe care o conduce nu au existat sarcini foarte complicate, au fost provocări interesante, sau soluții ce necesitau abordări mai creative, informează POLIEXPERT. 

„Orice soluție sau serviciu electronic este o abordarea sistemică și un efort inteligent, de a dezvolta ceva foarte și foarte eficient. În același timp, orice sistem complex este caracterizat de timpul necesar oferit pentru realizarea lui, de o echipă competentă și profesionistă. Pot afirma cu certitudine că întreprinderea a reușit să stabilească o rată ridicată de dezvoltare a soluțiilor IT în automatizarea proceselor interne ale Serviciului Fiscal de Stat, cât și a serviciilor electronice pentru contribuabili. Până în prezent, am realizat peste 75 de soluții software și hardware din cadrul celui mai complex sistem informațional al autorităților publice din Moldova, care oferă o varietate de servicii electronice de interacțiune și raportare, tranzacționare și achitare, verificare și actualizare date. Cele mai importante soluții și servicii electronice care au făcut schimbarea calitativă în procesul de deservire a contribuabililor și administrare fiscală sunt:

– Declarația electronică – platformă de raportare care înglobează mai multe tehnologii de formare, semnare și recepționare a rapoartelor electronice, evidența arhivei și interacțiunea cu sistemele contabile.

– Contul curent al contribuabilului – un sistem de evidență și monitorizare a plăților, care permite evidența 24/24 cu privire la soldurile financiare în raport cu bugetul statului, oferind totodată posibilitatea de vizualizare a situației fiscale a tuturor subdiviziunilor companiei într-un singur cont.

– Dosarul contribuabilului – un serviciu foarte important dedicat funcționarilor fiscali care a devenit un mediu comun de acces și colaborare fiind completat cu un set de aplicații din domeniul managementului cazurilor, care a înlocuit procedura clasică de interacțiune cu cetățenii și mediul de afaceri.

– „e-Cererea”– un instrument care permite prelucrarea electronică a cererilor depuse de contribuabili și eliberarea certificatelor de către Serviciul Fiscal de Stat cu utilizarea semnăturii electronice.

– „e-Factura” – un serviciu electronic destinat agenților economici pentru crearea, redactarea, semnarea electronică şi circulația electronică a facturilor fiscale.

La fel, au avut un impact puternic asupra evoluției calității serviciilor fiscale soluțiile: „Comanda on-line a formularelor tipizate”, „Colectarea informațiilor din surse indirecte”, „Impozitul pe avere”, „Contul unic”, „Diseminare mesaje”, „Declarația pre-completată”, „Anticamera on-line”, etc.

Un serviciu național realizat sub egida Guvernului RM, care marchează anul 2018, este Ghișeul unic de raportare. Astăzi, el poate fi un exemplu ferm de urmat și pentru alte țări, devenind un serviciu centralizat de raportare la nivel de țară, dedicat mai multor autorități publice, cum ar fi: Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat. Astfel, cetățenii și mediul de afaceri interacționează printr-o singură soluție de raportare și un singur cadru metodologic de prezentare.

Nu putem trece cu vederea nici integrarea sistemului informațional fiscal cu serviciile Agenției de Guvernare Electronică, cum ar fi:

  1. Serviciul guvernamental integrat de semnătură electronică – MSign;
  2. Serviciul electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului – MPass;
  3. Serviciul guvernamental de plăți electronice – MPay;
  4. Platforma Guvernamentală de Interoperabilitate – MConnect etc”, a precizat Coceban.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici. 

Dina Roșca