Angajatorii vor avea mai multe motive să CONCEDIEZE salariații! Ce modificări se propun la Codul Muncii

18.04.2017

808c3ac43ecfbb9acb249d3dfd8f386eAngajatorii ar putea avea mai multe pârghii pentru a-și concedia angajații. Un proiect de lege de modificare și completare a Codului Muncii anunță noi prevederi la capitolul întreruperii sau suspendării contractelor de muncă.

Potrivit proiectului, în legătură cu micșorarea termenului de concediu de maternitate cu 2 ani, contractual de muncă va putea fi suspendat din inițiativa salariatului după expirarea termenului de 4 ani a concediului pentru îngrijirea copilului.

Temei pentru concediere va fi considerat absența fără motive întemeiate de la lucru timp de 4 ore consecutive (fără a ține cont de pauza de masă) în timpul zilei de muncă. Până acum, salariatul putea fi concediat în urma repetării acestei încălcări, iar de acum, angajatorul va avea dreptul să îl elibereze din funcție chiar de la prima absență nemotivată.

De asemenea, constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza calificării insuficiente, stabilite în urma atestării efectuate în modul prevăzut de Guvern, va duce la concedierea lui.

O altă modificare ține de încălcările grave, comise chiar și o singură dată, a obligațiilor de muncă. Până acum, acest gen de încălcări erau pedepsite cu concedierea doar dacă erau comise de conducătorii de unități, adjuncții lor sau de către contabilul-șef. Acum însă, motivul respectiv de concediere va deveni aplicabil tuturor salariaților unității, indiferent de funcția deținută.

De altfel, conform completării Codului Muncii, și deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă va constitui un motiv de concediere.

Printre modificări se numără și obligația salariatului de a informa „de îndată” angajatorul sau conducătorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu. Mai mult, acesta va prezenta în termen de 5 zile lucrătoare după reluarea actvității, documente ce vor motiva absența.

De asemenea, noul Cod al Muncii va da dreptul angajatorilor să aplice perioade de probă tinerilor specialiști, acest lucru fiind interzis în prezent.  Potrivit proiectului această prevedere va încuraja angajatorii să angajeze tinerii specialiști.

O altă modificare este faptul că angajatorii nu vor fi obligați să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă.

Comentariile şi propunerile asupra proiectului respectiv urmează a fi expediate în scris, pînă la data de 14 mai 2017, la adresa: Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, str. Vasile Alecsandri 1, mun. Chişinău, MD-2009, Republica Moldova; prin fax – la nr. (22) 26-93-71 sau la adresa de e-mail: secretariat@mmpsf.gov.md.

www.bani.md