Portal de date deschise pentru monitorizarea bugetelor autorităților publice

22.01.2016

interneBugetele a circa 900 de autorități publice locale din R. Moldova vor putea fi monitorizate online, datorită unui portal de date deschise, lansat la 21 ianuarie curent de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Portalul include peste 130 mii de de date și o hartă interactivă care prezintă nivelul de transparență al gestionării finanțelor publice în 898 de localități și 32 de raioane ale țării. Printre indicatorii monitorizați se numără veniturile și cheltuielile, datoriile, împrumuturile luate de la stat și activele financiare în perioada 2012–2014.

„Produsul, preluat din experiența Slovaciei, va permite un control mai riguros și o monitorizare mai detaliată a procesului bugetar. Proiectul urmărește să sporească responsabilizarea financiară a autorităților publice locale din Republica Moldova”, a declarat Liubomir Chiriac, director adjunct al IDIS „Viitorul”.

Expertul juridic Viorel Pârvan a menţionat că acest portal va spori transparența în activitatea autorităților publice, iar „cetățenii vor putea obține informații cu privire la banii publici fără a depune vreo cerere sau a se deplasa la sediul primăriei”.

În baza analizei datelor și a feedback-ului primit de la decidenți și autoritățile publice locale, va fi realizat un raport de evaluare a gestionării finanțelor de către aceste autorități.

Lansarea portalului a avut loc în cadrul proiectului „Îmbunătățirea controlului financiar al autorităților publice locale în Republica Moldova” care este implementat de Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, cu susținerea financiară a National Endowment for Democracy (NED) și SlovakAid.

www.eco.md