Din biografia lui Dmitri Torner

03.02.2022

tornerNume, ocupație, funcție

Torner Dmitri 

om de afaceri, funcționar sportiv, președinte al Federației de Biatlon a Republicii Moldova

Data și locul nașterii

28 august 1980, Chişinău

Educaţie

Licențiat în economie

Dmitri Torner a început să desfășoare activitatea de întreprinzător în domeniul chimiei și tehnologiilor la sfârșitul anilor 90. În 2019, a ocupat funcția de șef al Departamentului Analitică al Companiei Him-Trade (Ucraina), specializată în furnizarea de gaze și energie electrică. În prezent consultă un șir de companii europene care activează în domeniul energiei, chimiei și tehnologiei.

Cariera politică

În 2019, a candidat pentru postul de ales al poporului în Rada Supremă a Ucrainei pe listele Partidului „Platforma de Opoziție – Pentru viață” («Опозиційна платформа – За життя») cu nr. 44, dar a fost exclus din cursă printr-o hotărîre a CEC din cauza necorespunderii documentelor depuse prevederilor Legii privind alegerile deputaților poporului din Ucraina.

Mass-media ucraineană și mondială l-au calificat pe Dmitri Torner drept un „negociator” și lobbyist de cel mai înalt nivel. Acest lucru este confirmat de întâlnirile sale cu Rudolph Giuliani (fost primar al orașului New York, avocat al celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite Donald Trump), cu ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon. Această versiune este susținută și de vizita lui Dmitri Torner la Biroul Președintelui Ucrainei în februarie 2021.

Activitate socială

În ianuarie 2021, Dmitri Torner a fost ales președinte al Federației de Biatlon a Republicii Moldova. Federația este membră a Uniunii Internaționale de Biatlon, o organizație internațională care reunește federații naționale și alte organizații care reprezintă biatlonul.

După ce a fost ales în această funcție, a inițiat un proiect de reconstrucție a unei piste de biatlon în capitala Moldovei, Chișinău. Pentru realizarea proiectului se preconizează să se atragă investitori austrieci. Valoarea investiției, conform estimărilor preliminare, este de 3 milioane de dolari SUA.

În comentariile pentru presă, sportivii care reprezintă Moldova notează că, după ce Dmitri Torner a devenit șef al Federației de Biatlon din Moldova, au fost soluționate numeroase probleme organizatorice și financiare.

La un an după ce Dmitri Torner a devenit președinte al Federației de Biatlon din Moldova, sportivii moldoveni și-au îmbunătățit semnificativ rezultatele. La Campionatele Europene din Germania, biatlonista Alina Stremous a câștigat o medalie de argint la proba individuală de 15 km și o medalie de aur la cursa de urmărire. Datorită acestui fapt, Republica Moldova a ocupat locul trei în clasamentul pentru medalii al Campionatului European.

Performanțele înregistrate de biatloniștii moldoveni în cadrul Cupei Mondiale IBU și a Campionatului European în sezonul 2021/2022 le-au permis să se califice la cea de-a XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing.

Informații compromițătoare

Potrivit unor mass-media ucrainene, pe numele lui Dmitri Torner au fost inițiate o serie de dosare penale, însă această informație a fost respinsă de organele de drept.

Analistul politic Igor Mizrah susține că în 2019-2021 împotriva lui Dmitri Torner a fost pornită o campanie informațională, organizată de bancherul Denis Kireev.

Familie

Căsătorit. Soția – Olga Torner, fondatoarea portalului INSIDER.UA, prezentatoare TV pe canalul ІNTER TV, câștigătoarea concursului internațional de frumusețe pentru femei căsătorite din partea Austriei Mrs. Universe-2016. Cuplul are trei copii: gemenii David și Eve, precum și fiul Alex.

Interese și hobby-uri

Sporturi de iarnă