68% dintre angajați se plâng pe lumina din birouri. Ce greșeli fac antreprenorii

09.03.2017

80acdd5cad8af8148d540e94d1043331Un studiu al Societăţii Americane de Design Interior arată că 68% dintre angajaţi se plâng adeseori de iluminatul din birourile în care lucrează. Un procent atât de mare indică faptul că multe companii fac aceeaşi greşeală când vine vorba de amenajarea spaţiilor de lucru şi aleg o lumina prea puternică sau, dimpotrivă, prea difuza, care le solicită mai mult vederea angajaţilor şi le oboseşte ochii, scrie wall-street.ro.

Iată de ce ar trebui să ţină cont o companie care vrea să îmbunătăţească productivitatea cu ajutorul iluminatului:

Efectele negative ale iluminatului nepotrivit

Lumina prea slabă poate scădea productivitatea din mai multe motive. În primul rând, lumina difuza din spaţiile de lucru poate cauza dureri de cap şi pune presiune pe muşchiul globului ocular. În plus, un spaţiu iluminat insuficient nu ajută la concentrare, esenţială pentru productivitatea angajaţilor.

În majoritatea birourilor însă, mai frecvent este un iluminat prea puternic, care are un impact la fel de negativ. Iar pentru angajaţii care lucrează în faţă calculatorului, lumina ecranului combinată cu cea a becurilor prea puternice este extrem de obositoare.

Lumina naturală creşte productivitatea

Cea mai bună alternativă la iluminatul prea slab sau prea puternic este chiar lumina naturală. Un studiu britanic arată că numărul de ferestre al unei clădiri este principalul factor care determina nivelul de satisfacţie al angajaţilor cu ambientul în care lucrează. Însă ce pot face companiile pentru care este imposibil să le ofere angajaţilor mai multă lumina naturală la birou?

Culoarea luminii poate da un boost de productivitate

Exista un motiv pentru care nu este recomandat sa dormim cu laptopul pornit sau cu lumina de veghe a telefonului aprinsa. Orice ecran LCD raspandeste o lumina albastra, care ne tine creierul in alerta si nu ne lasa sa adormim. Daca acest lucru trebuie evitat pe parcursul noptii, avantajele luminii albastre pot fi exploatate pe timpul zilei, scrie Bloomberg. Cand vine vorba despre lumina, nu toate culorile sunt egale. Celulele fotosensibile din ochi detecteaza mai usor undele scurte de lumina albastra si ii transmit creierului semnale sa se trezeasca, suprimand secretia melantoninei, numit si „hormonul somnului”.

Un studiu publicat in jurnalul „Sleep” arata ca expunerea la lumina albastra inaintea inceperii unei sarcini importante poate fi o modalitate eficienta de a imbunatati performantele. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au stat o scurta perioada de timp intr-o incapere intunecata, iluminata doar cu lumina albastra, au reusit sa termine mai repede sarcinile cognitive de lucru, fata de grupul de control care nu a fost supus experimentului. In mod remarcabil, efectul s-a pastrat mai mult de jumatate de ora dupa ce expunerea la lumina albastra s-a incheiat.

Asadar, iluminatul este un factor-cheie in influentarea productivitatii la locul de munca. Acele companii care tin cont de acest aspect in amenajarea spatiilor de lucru au angajati mai productivi si mai fericiti, o rata mai mica a erorilor umane si isi ating mai des obiectivele propuse.

www.bani.md