Statul vrea să MICȘOREZE concediul de maternitate cu 2 ani! Ce argumente invocă Ministerul Muncii

18.04.2017

e3252fca67ac323b195258f8c26e81bcConcediul de maternitate pentru îngrijirea copilului ar putea fi micșorat de la 6 la 4 ani. Un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Codului Muncii a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Micșorarea termenului cu 2 ani a concediului neplătit  este o primă etapă, întrucât, în proiect este specificat că Ministerul își dorește reducerea „treptată” a duratei concediilor pentru îngrijirea copilului.

Potrivit proiectului, problema privind reducerea duratei concediilor pentru îngrijirea copilului se discută la diferite niveluri de mai mult timp.

Ministerul Muncii menționează că principalele dezavantaje ale concediilor excesiv de lungi pentru îngrijirea copilului sînt următoarele:

– reducerea participării femeilor cu copii mici pe piața muncii;

– pierderea de către salariați a abilităților profesionale;

– reducerea șanselor de a avansa în carieră/salarial;

– discriminarea indirectă a femeilor la angajare și ulterior la promovare;

– efecte negative asupra mărimii pensiei.

Astfel, femeilor, precum şi persoanelor menţionate la art.124 alin.(4) din Codul muncii, li se va acorda, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani.

Modificările menționate, potrivit arugmentării, vor asigura concilierea vieții de familie cu activitatea profesională și vor avea un efect benefic atît pentru salariați, cît și pentru angajatori.

Modificările prevăd micșorarea concediului de maternitate cu 2 ani și pentru salariații care au adoptat un copil nou-născut nemijlocit din maternitate sau l-a luat sub tutelă.

Comentariile şi propunerile asupra proiectului respectiv urmează a fi expediate în scris, pînă la data de 14 mai 2017, la adresa: Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova, str. Vasile Alecsandri 1, mun. Chişinău, MD-2009, Republica Moldova; prin fax – la nr. (22) 26-93-71 sau la adresa de e-mail: secretariat@mmpsf.gov.md

www.bani.md