Nu ai cu cine să călătorești? Vezi 20 de sfaturi despre cum să o faci de unul singur

16.02.2018

0f9146144c42a8e2019ba411481e35f0A călători singur începe să fie un lucru popular. Chiar dacă pe unii îi sperie, numărul celor care călătoresc singuri este în creștere. Bineînțeles, ieftinirea călătoriilor a contribuit la asta și, de asemenea, fiecare călător singur care se întoarece din aventura sa și povestește despre întâmplările petrecute inspiră și pe alții să facă la fel.

Fie că îți place să călătorești singur, fie că ai mai făcut asta sau că ești un novice, echipa momondo.ro își oferă 20 de sfaturi esențiale pentru călătorii singuri. Unele vor parea evidente, altele te vor speria, iar unele te vor entuziasma, dar toate merită să fie luate în considerare.

1. IEȘI DIN ZONA TA DE CONFORT

Dacă călătorești singur ai oportunitatea să faci ce vrei, când vrei, însă trebuie să te automotivezi și să ai grijă să nu te lași pradă lenei. Află care sunt punctele tale forte, mergi în propriul tău ritm și fii îndrăzneț, indiferent dacă asta înseamnă să vorbești cu persoane străine sau să renunți pentru o zi la GPS.

2. MĂNÂNCĂ PRECUM UN LOCALNIC

Mâncarea face parte din călătorie. De la standuri stradale la mâncarea din piețe, ieși în oraș și vezi ce mănâncă localnicii. Poate o să primești sfaturi despre ce e bun și ce nu, dar cel mai probabil o să găsești preparate delicioase. Așa că, atunci când ești acolo, îndrăznește și gustă mâncăruri noi.

3. COUCHSURFING

Couchsurfingul nu este pentru toată lumea, dar dacă vrei să întâlnești localnici sau dacă vrei un loc gratuit unde să stai, caută pe site-ul CouchSurfing. Creșterea numărului celor care dorm gratuit pe câte o canapea la un localnic înseamnă că acest lucru este mult mai sigur decât pare. Nu este necesar să faci couchsurfing pe durata întregii călătorii dacă nu ești sigur. Încearcă și dacă funcționează, fă asta din nou. Dacă nu, atunci poți spune că ai reușit punctul 1 din această listă și ai ieșit din zona ta de confort.

4. ÎNVAȚĂ CÂTEVA CUVINTE

Nu este necesar să știi propoziții complicate, dar ai putea învăța câteva cuvinte. Vă rog, mulțumesc, da, nu, numele țării tale – toate te pot ajuta, iar dacă accentul tău nu este extraordinar, asta îi va face pe oameni să zâmbească.

5. ÎNTREABĂ LOCALNICII

Întâlnește-te cu prietenii prietenilor și află de la ei toate informațiile de care ai nevoie. Informațiile primite de la localnici sunt de aur pentru călătorul singur. Atunci când călătorești singur îți este mai ușor să te iei după mulțimi, iar dacă știi pe cineva care cunoaște bine orașul, cu toate străduțele lăturalnice, vei ajunge acasă cu povești speciale.

6. ASCULTĂ-ȚI INTUIȚIA

Indiferent ce e acolo, nu merită să afli.
Indiferent ce e acolo, nu merită să afli.

Ai încredere în instinctele tale! Dacă crezi că acea alee arată puțin ciudat, nu trece pe acolo. Dacă o persoană pare dubioasă, evit-o. Dacă podul este cam șubred nu îl traversa. Atunci când ești singur nu este timpul să faci pe eroul.

7. MINTE PUȚIN

Nu toată lumea trebuie să știe că tu călătorești singur. Le poți spune oamenilor că te întâlnești cu prietenii sau cu soțul/soția. În unele țări, un inel de căsătorie fals te poate ajuta.

8. MĂNÂNCĂ LA TEJGHEAUA DE LA BAR

Când mănânci singur poți începe conversații mai ușor. Stai la bar și începe să vorbești cu cei din personal sau de lângă tine. Dacă nu îți faci prieteni noi, poți cel puțin să primești sfaturi de la localnici.

9. ÎMPACHETEAZĂ INTELIGENT

Indiferent dacă o să stai în același loc săptămâni sau dacă vei fi tot timpul în deplasare, nu împacheta prea multe lucruri în bagaj. Este un sfat care chiar contează atunci când călătorești singur. Ultimul lucru de care ai nevoie este să tragi după tine o geantă mare, chiar dacă numai de la mașină la hotel și înapoi.

10. MERGI ÎN TURURI GHIDATE

Uneori, ai nevoie de un tur organizat. Dacă ești presat de timp sau dacă vrei să vezi unele atracții cu un expert, îndrăznește să mergi într-un tur ghidat. Ai șansa să întâlnești alți călători, să afli lucruri pe care altfel nu le-ai fi putut afla și nu mai trebuie să plănuiești tu itinerariul.

11. CUMPĂRĂ O CARTELĂ SIM LOCALĂ

Dacă călătorești ceva timp, este bine să cumperi o cartelă de telefon locală. Folosește-o, dă numărul oamenilor care au nevoie de el și continuă-ți drumul. Dacă dorești să fii la curent cu ce se întâmplă pe rețelele sociale de pe net, atunci este important să ai o cartelă!

12. DESCARCĂ APLICAȚII FOLOSITOARE

Există tot felul de aplicații foarte bune pentru călătorii. De la aplicații care traduc la numere de telefon de urgență locale , nu ar trebui să pleci de acasă fără să instalezi acele aplicații de care ai nevoie.

13. VORBEȘTE CU OAMENII

La piață, la hotel, la restaurant, în magazine, în taxi, profită de ocazie și vorbește cu oamenii. Poate părea ciudat, dar nu știi niciodată ce poți să afli sau cu cine o să te întâlnești.

14. FĂ COPII LA DOCUMENTE

Un lucru plictisitor, dar important. Pozează sau scanează-ți toate documentele și trimite email-uri cu ele ție și cuiva în care ai încredere. Dacă pierzi vreun document, ai o copie de rezervă.

15. FII ÎN SIGURANȚĂ

Oare mama lui știe unde e?
Oare mama lui știe unde e?

Foarte important, dacă nu pentru tine, pentru liniștea celor apropiați. Trimite un sms acasă de fiecare dată când pleci sau ajungi undeva și asigură-te că cineva în care ai încredere știe care este itinerariul tău complet. Dacă faci drumeții, te plimbi cu caiacul, etc singur, atunci când ești plecat, anunță pe cineva din hotelul, motelul sau campingul în care stai.

16. FĂ-ȚI ASIGURARE

Nu te costă prea mult ca să scapi de o grijă. Nu știi vreodată ce se poate întâmpla, de la companii aeriene care dau falimentat până la accidente pe care nu le-ai fi putut prevedea, poți să regreți dacă nu ți-ai făcut asigurare.

17. CUMPĂRĂ-ȚI PROPRIUL TĂU GPS

Dacă închiriezi o mașină, vezi cât costă GPS-ul la compania de la care închiriezi și apoi află cât te costă să cumperi unul. Dacă plănuiești să conduci mai mult de o săptămână, este posibil să fie mai ieftin să cumperi tu unul și să îl iei cu tine.

18. CEVA DE CITIT

O să ai timp să citești. Indiferent dacă citești după o zi plină, de relaxare pe plajă sau după o zi în care ai cunocut mulți oameni noi, plăcerea de a citi o carte bună este specială. Un ebook-reader este perfect dacă iei cu tine mai mult de o carte. Spațiul salvat îți va face călătoria mai ușoară.

19. ÎNCEARCĂ ȘI ALTE TRASEE DECÂT CELE MAI CUNOSCUTE

"Acolo unde merg, nu o să am nevoie de străzi."
„Acolo unde merg, nu o să am nevoie de străzi.”

Nu te lua întotdeauna după mulțime. Bineînțeles, uneori este necesar să mergi la un tur ghidat sau pe drumul cel mai cunoscut, dar atunci când poți, mergi și pe drumul mai puțin umblat.

20. FII RESPECTUOS

Indiferent de locul din lume în care vei călători, fii sigur că știi care sunt obiceiurile locale și ce poți sau nu să faci. Unele lucruri care se abat de la aceste obiceiuri vor fi iertate, dar sunt altele pe care nu trebuie le faci. Nu o să îți ia mult timp ca să afli regulile, așa că asigură-te că știi despre ce e vorba, și respectă-le.