În Moldova au fost atestate până la 10 cazuri când companiile nu și-au onorat angajamentele investiționale după privatizarea obiectivelor în cadrul concursurilor investiționale

16.11.2017

img_fÎn Moldova au fost atestate până la 10 cazuri când companiile nu și-au onorat angajamentele investiționale după privatizarea obiectivelor în cadrul concursurilor investiționale. Declarația a fost făcută jurnaliștilor de către vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

El a menționat că acest fapt a fost constatat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenție Proprietății Publice, care la începutul acestei săptămâni au efectuat diagnosticul procesului de privatizare. El a menționat că este vorba despre verificarea unor contracte investiționale care au fost încheiate în anii 1990 sau mai târziu. ”Nu ne referim la recentele contracte, dar la cele istorice. O serie de agenți economici nu au respectat angajamentele asumate, în special în planul componentei investiționale”, a spus Calmîc. Drept exemplu el a adus hotelul Național, din centrul Chișinăului, în modernizarea căreia investitorul urma să investească nu mai puțin de $12 mln în decurs de 3 ani, dar până acum nu există confirmări ale acestor investiții și a capacității companiei deținătoare de a le efectua.

De asemenea, vicepremierul a menționat că angajamentele investiționale nu au fost îndeplinite după privatizarea mai multor cinematografe din centrele raionale, dar și după crearea parcurilor industriale sub conducerea unor companii private care au beneficiat de facilități din partea statului pentru crearea noilor locuri de muncă, investiții pentru crearea bazei de producție și asigurarea dezvoltării economice. Calmîc a spus că din toate parcurile industriale activează numai două, care sunt administrate de stat – Tracom și Raut. Șeful Ministerului Economiei li Infrastructurii a salutat cererea prim-ministrului de a iniția rezilierea contractelor cu companiile care nu au îndeplinit angajamentele investiționale după privatizarea proprietății statului în cadrul concursurilor investiționale.

El a menționat că, în primul rând, va fi purtat dialogul cu investitorii, ca să îi determine să-și îndeplinească angajamentele, după care va urma adresarea în judecată. ”Este un proces dificil, dar sperăm să obținem primele rezultate la mijlocul anului viitor”, a spus Calmîc. Potrivit lui, după revenirea proprietății în gestiunea statului, aceasta poate fi repetat pusă în circuit, privatizată pentru a activa în interesul societății și economiei.

www.InfoMarket.md