De ce pleacă angajaţii: nu primesc feedback de la şef şi au salarii prea mici în comparaţie cu cât muncesc. „Unii angajaţi îşi părăsesc angajatorul pentru că le bate aerul condiţionat în cap şi nu au unde să se mute.“

11.10.2017

1. micromanagementRelaţia cu managerul este principalul motiv pentru care angajaţii români îşi părăsesc angajatorul, în contextul în care majoritatea companiilor întâm­pină probleme foarte mari în retenţia oamenilor valoroşi.

„Sunt foarte mulţi manageri care au fost promovaţi de pe poziţii tehnice şi care sunt bine intenţionaţi, dar care nu au abilităţi de a conduce oameni, nu ştiu să dea feedback oamenilor sau comunică deficitar. Iar astfel de comportamente îi determină pe angajaţii din subordine să plece, mai ales că au mult mai multe oferte angajare de la alte companii decât în trecut“, spune Sorin Faur, fondator al Academiei de HR, companie de consultanţă în domeniul resurselor umane care oferă, printre altele, şi servicii de retenţie şi motivare a angajaţilor.

Deşi în ultimii ani companiile au început să creeze poziţii de experţi remunerate similar cu cele de management din dorinţa de a motiva angajaţii care sunt foarte buni specialişti, această strategie nu funcţionează întotdeauna. Motivul?  Este posibil ca noul nivel salarial al expertului „promovat“ să nu genereze venituri suficient de mari încât să susţină cheltuiala suplimentară.

„O soluţie corectă ar fi instruirea, din timp, a celor mai buni specialişti înainte ca aceştia să fie promovaţi în funcţii de management“, a mai spus Sorin Faur, care este şi HR coordinator pentru regiunea Europei de Est şi Balcani în cadrul reţelei de firme de audit şi consultanţă fiscală BDO.

www.zf.ro