Creștem copii. Statul cum ne ajută?

08.10.2015

lipsabanilorReforma concediului de îngrijire a copiilor trebuie implementată în regim de urgență. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în țara noastră proaspeții părinți se ciocnesc cu un șir de probleme. Indemnizaţia de îngrijire a copilului este sub minimul necesar de existenţă, doar unul dintre părinți își poate lua concediu, iar statul oferă nu număr limitat de creșe.

Deşi în Republica Moldova este oferit unul dintre cele mai lungi concedii parțial plătite de îngrijire a copiilor, acesta rămâne a fi mult mai prost plătit față de majoritatea țărilor din UE. Dacă în Moldova acest concediu e de doar 30% din salariul părintelui, atunci în România un părinte primește 85% din salariu sau în Lituania de 100%. Astfel, în condițiile în care avem prea puține creşe disponibile, unul din membrii familiei este forțat să rămână acasă cu o indemnizaţie deseori sub minimul de existenţă.

”Este vorba de minimul de existență a unui copil, plus un adult. Până nu o să ajungem la minim 2000 de lei pe țară măcar pentru cei asigurați, vom fi departe de progres”, – a explicat directorul programului și expertul de la ”Expert-Grup” Constanța Popescu.

Autorii studiului au propus ca din 2017, părinții să-și poată alege fie concediu clasic de 3 ani plătiți la 30% din salariul mediu, fie concediu de 2 ani achitat cu 60% din salariu în primul an și 30% în anul următor, cu dreptul de concediu neplătit pentru al 3-lea an.

”Ce aș dori eu peste zece ani, este ca să nu mai existe concediul parțial plătit pentru trei ani. Mai bine să fie un concediu de doi ani, care ar fi bine plătit, iar după să fie o alegere vastă a serviciilor de stat și a serviciilor private în acest domeniu”, – a explicat Constanța Popescu.

Statisticile arată că circa 64,5% din copiii cu vârsta de 0-3 ani au părinţi neasiguraţi şi primesc indemnizaţia doar până la vârsta de 1,5 ani, astfel aceste familii cu copii în perioada 1,5-3 ani rămân în afara oricărei finanţări din partea statului. Prin urmare, conform noii versiuni a Codului Educaţiei, ei nu dispun nici de indemnizaţia lunară şi nici de un loc la grădiniţă.

www.mbc.md