Concediul de îngrijire a copilului va fi, totuși, scurtat! Proiectul de lege va fi trimis repetat spre promulgare

26.09.2017

e3252fca67ac323b195258f8c26e81bcParlamentul a reaprobat proiectul de lege de modificare a Codului Muncii, după ce Igor Dodon l-a întors în Legislativ pentru reexaminare. 

Pentru aprobarea repetată au votat 55 de deputați. Proiectul prevede micșorarea concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 până la 4 ani, și nu până la 6.

Potrivit modificărilor, pe lângă dreptul de a supune tinerii specialiști unor perioade de probe, angajatorii nu vor fi obligați să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă.

Printre modificările votate se mai numără:

– nu doar conducătorul unității, ci și conducătorii filialelor și reprezentanțelor acesteia vor putea demisiona, anunțând angajatorul prin cerere scrisă, cu o lună înainte, și nu cu 14 zile calendaristice cum este în prezent;

– angajatorul va avea dreptul să concedieze angajatul dacă acesta lipsește de la lucru nemotivat timp de 4 ore consecutive chiar și o singură dată, nu neapărat în mod repetat cum este în prezent;

 deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă va constitui un motiv de concediere;

– obligația salariatului de a informa „de îndată” angajatorul sau conducătorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu;

– Munca de noapte va fi considerată munca prestată între orele 22:00 și 04:00 și nu 22:00 și 06:00, cum este în prezent.

Amintim că acest proiect de lege a fost aprobat de către Parlament la 21 iulie, însă, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova a refuzat să îl promulge, insistând ca acesta să fie trimis spre reexaminare în Legislativ.

www.bani.md