Ar putea fi lenea o stare contagioasă?

06.04.2017

998c5f04f1971fa69a125f3ff9812058Modul în care luptăm pentru a atinge succesul pe plan personal şi profesional variază în funcţie de trăsăturile de personalitate ale fiecăruia, însă conform unui studiu realizat recent, persoanele apropiate ne pot influenţa puternic, preluând anumite atribute comportamentale dăunătoare – precum lenea, lipsa de răbdare şi prudenţă – fără a fi conştienţi de prezenţa acestora, scrieHotNews.

Constatările noului studiu sunt notabile, deoarece aceste trei trăsături se manifestă diferit la indivizi, este de părere autorul Jean Daunizeau, cercetător în cadrul French Naţional Institute of Health and Medical Research (INSERM).

“Aceste trăsături de personalitate ne influenţează în mod direct deciziile vieţii de zi cu zi, implicând compromisuri la nivelul raportului de risc şi costuri, dar şi la nivelul efortului depus în activităţile pe care le întreprindem. Ceea ce este surprinzător este faptul că aceste trăsături aparent unice sunt atât de instabile şi predispuse să influenţeze comportamentul celor din jur,” declara cercetătorul.

În cadrul studiului, publicat recent în revista “PLOS Computaţional Biology”, cercetătorul Jean Daunizeau şi colegii săi au pus 56 de voluntari să facă o serie de alegere ce implică diferite grade de risc, efort şi beneficii pe termen scurt sau lung.

Participanţii au fost întrebaţi care sunt condiţiile pe care le-ar prefera, dacă ar fi să joace la loterie, dintre următoarele variante:

– să aibă 90% şanse de a înregistra un câştig mic sau 10% şanse pentru a realiza un câştig semnificativ

– să beneficieze de un câştig mic în scurt timp sau un câştig însemnat în termen de câteva luni

– să îndeplinească o sarcina solicitantă cu un câştig mare sau una uşoară cu un câştig mic

Participanţii au fost rugaţi apoi să prezică modul în care alte persoane ar aborda aceste scenarii.

După ce li s-au prezentat o serie de răspunsuri, generate pe calculator, la problemele propuse, participanţilor li s-a oferit a două şansă să răspundă la problemele de mai sus.

În cadrul celei de-a două runde de decizii, atitudinea participanţilor a fost vizibil influenţată de răspunsurile generate pe calculator, dar prezentate de cercetători că aparţinând altor voluntari la studiu.

Participanţii nu au fost conştienţi de modul în care deciziile lor au fost influenţate de răspunsurile ce le-au fost prezentate, iar autorii studiului sunt de părere ce aceste schimbări de atitudine se petrec la nivelul subconştientului.

Această schimbare de atitudine poate fi unul dintre factorii ce contribuie la alinierea comportamentelor colective, un fenomen uman cunoscut sub numele de mentalitate de turmă.

Nu este însă clar modul în care aceste trăsături devin contagioase şi nici de ce comportamentul unui om se poate schimbă atunci când acesta devine conştient de felul în care ceilalţi ar acţiona în situaţii similare.

“Spre exemplu, dacă un şef leneş răsplăteşte un angajat pentru că a investit mai mult efort în muncă sa, ar putea angajatul să devină mai motivat sau mai leneş în urmă acestui câştig? Ce se întâmplă atunci când realizăm că suntem influenţaţi de comportamentul unei persoane leneşe?

Pentru a răspunde la aceste întrebări este nevoie să facem mai multe cercetări, dar rezultatele studiului de faţă nu sunt menite să ne determine să evităm cunoştinţele de la care ar putea împrumuta trăsături negative de personalitate. Oamenii ar trebui să fie încurajaţi să se asocieze cu persoane ale căror dispoziţii şi eforturi sunt demne de admirat şi să devină mai conştienţi de trăsăturile mai puţin dezirabile ale prietenilor şi familiei, ce ar putea să le afecteze în mod direct evoluţia personală,” declara autorul studiului.

www.bani.md