3 sfaturi de care să ții cont atunci când ai bani și 7 pe care să le urmezi când stai mai prost la acest capitol

30.09.2015

sdfÎn funcție de realitatea pe care o construim față de bani, față de ideea de gestiune financiară, față de ideea de economisire, vom putea ajunge mai repede la stabilitatea financiară pe care ne-o dorim atât de mult. Iată mai jos o serie de sfaturi pe care ar trebui să le urmezi atunci când ai bani în buzunar și o listă de sfaturi recomandate pentru perioadele în care stai mai prost la acest capitol.

Sfaturi de care să ții cont când ai bani peste media ta normală:

1. Economisește pentru zilele în care nu vei putea să o faci. Regula spune să economisești minim 10% din veniturile tale. Sunt profesioniști care vor economisi minim 20% și dacă au ocazia, vor pune deoparte și mai mult de atât, pentru lunile în care nu vor avea putere financiară necesară.

2. Stabilește exact sursele de venituri din care îți vine surplusul de bani și caută să le stabilizezi. Un proiect profitabil ți-a adus luna aceasta o sumă financiară deosebită? Stabilește dacă exista vreo șansă ca activitatea profesională și sursa de venituri aferentă să devină un obiect al unui contract de colaborare pe termen lung.

3. Investește acum cât poți! Ascultă sfaturile unui consultant de afaceri și stabiliți împreună care este cea mai bună modalitate prin care cu banii de care te poți lipsi să construiești o conductă de bani pe care să te poți baza în mod pasiv sau cu minim de efort.

 Sfaturi de care să ții cont când capitolul financiar nu este punctul tău forte:

1. Stabilește pe baza unui jurnal de cheltuieli care au fost cele mai mari vacuum-uri financiare. Renegociază contractele păguboase cât mai curând. La primele semne de îmbunătățire a stării financiare, achită datoriile care produc pierderi mari din dobânzi și comisioane. Elimină cheltuielile nenecesare.

2. Pune bazele unui stil de viață pe care îl poți susține din punct de vedere financiar… și păstrează-l și atunci când vei avea putere financiară mai mare.

3. Ai putea să iei în calcul ideea de a înlocui concediul din Grecia de exemplu, cu o săptămână spre o destinație mai puțin costisitoare. Cheltuielile ar fi cel puțin de 10 ori mai mici iar peisajul bate orice așteptare, indiferent de sezon.

4. Ai putea să îți conduci bicicleta mai des și să economisești combustibil. În maxim o săptămână, ai putea chiar să intri din nou în blugii din facultate și să anulezi programarea la medic, pentru tensiunea crescută peste medie sau pentru amorțeala care se lasă pe mâna dreapta.

5. Ai putea să renunți la o pereche de pantofi mai scumpi și să îi mai porți ăe cei din sezonul trecut.

6. Ai putea să accepți ideea de a primi cadou mobilă pe care fratele tău o schimbă în loc să te împovărezi financiar pentru o jumătate de an. Cu eforturi minime de recondiționare, mobila veche poate deveni un obiect superb în orice locuință.

7. Ai putea să renunți la masa în oraș și să îți iei prânzul la pachet. S-ar putea să realizezi că mâncarea pregătita acasă este mult mai sănătoasă și că acest obicei îți întoarce în buzunar, cu minim de efort, foarte mulți bani.

www.bani.md