11 SFATURI importante despre cum să economisești consumul de energie acasă și la locul de muncă

28.05.2018

6d3a4a7abe276ec1b3293c7b0a09b461Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat astăzi un eveniment de informare a funcționarilor publici despre măsurile de economisire a consumului de energie la locul de muncă.

Prin urmare, puteți face economii substanțiale la consumul de energie, dacă respectați următoarele reguli practice acasă și la locul de muncă.

– Utilizați doar becuri LED sau fluorescente compacte. Acestea au o durată de exploatare mai îndelungată şi consumă de 4-5 ori mai puţină energie electrică decât becurile incandescente.

– Nu uitați să deconectați lumina atunci când ieșiți dintr-o încăpere. Un bec de 100 W uitat aprins pentru o oră în fiecare zi poate consuma energie de 36,5 kWh pe an.

– Utilizați la maxim lumina naturală și păstraţi ferestrele curate. Sticla acoperită cu praf poate absorbi până la 30% de lumină.

– Alegeți electrocasnicele din clasa energetică A+++, A++, A+ şi A – consumă mai puţină energie electrică şi sunt mult mai eficiente.

– Căutați aparatele de uz casnic cu eticheta Energy Star. Aceste produse au fost certificate și puteți fi siguri că au un consum redus de energie.

– Nu lăsați dispozitivele în priză. Aparatele lăsate în priză pot reprezenta peste 50% din consumul de energie. Trebuie să scoateţi din priză calculatorul, televizorul sau încărcătorul de la telefonul mobil.

– Înlăturaţi la timp calcarul depus pe fierbătorul electric și astfel veți putea reduce semnificativ costurile de energie.

– Laptopul este cu 80% mai econom decât calculatoarele standard. Prin urmare, dați-le prioritate!

– Opriți calculatorul atunci când nu este utilizat. Există un dispozitiv special care oprește scurgerile de curent de la sursă. Când sunt oprite, toate dispozitivele folosesc o cantitate mică de curent.

– Activaţi modul Sleep al monitorului pentru un anumit interval de timp, după care monitorul se opreşte, dacă nu există activitate.

– Atrageți atenția la modul de utilizare a aparatului de aer condiționat. Filtrele aparatului trebuie curățate sau înlocuite periodic. Și, cel mai important, aveți grijă ce temperatură setați! Reglați temperatura aparatului de aer condiționat, astfel încât să nu existe o diferență mai mare de 6-7 grade dintre temperatura din exterior și cea din interior.

Menționăm că, 456 de școli din toată țara au devenit parte a inițiativei educaționale „Surse de energie regenerabilă”, lansată de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţată de Uniunea Europeană.

Consumul total anual de energie electrică în sectorul public este de circa 933 GWh, adică 1,8 miliarde de lei. Conform unei analize efectuate de AEE, unui angajat din sector, în mediu, îi revine un consum de aproximativ 3500 kWh de energie electrică pe an, sau 7000 de lei.

www.bani.md