10 lucruri pe care să le iei în considerare atunci când îți cumperi o locuință

30.05.2016

99ba7cfc17e613070265bbb8d6dbc7e7Înainte să începi să îți cauți o locuință este foarte important ca în primul rând să încerci să cunoști piața. În calitate de viitor proprietar, trebuie să înțelegi principalele caracteristici ale pieței rezidențiale, avantaje și dezavantaje pentru fiecare zonă, tipul de proprietate, nivelul prețurilor solicitate și marjele de negociere, potrivit companiei de consultanță HomeFinders.

PREȚUL PRACTICAT LA LOCUINȚE

Valoarea locuinței, solicitată de către proprietari este extrem de importantă, mai ales când cumpărătorii au un buget limitat.

„În cazul unor case sau apartamente puse la vaâzare de către proprietari, chiar dacă prețul depășește cu până la 5.000-10.000 de euro bugetul disponibil, se poate negocia, motiv pentru care le recomandăm cumpărătorilor să ia in calcul și astfel de locuințe. În cazul locuintelor disponibile direct de la dezvoltator, lucrurile stau putin diferit. Majoritatea dezvoltatorilor accepta o marja mica de negociere, de circa 2.000 de euro, dar există și dezvoltatori care nu negociază deloc”, spune Daniela Barbu, specialist HomeFinders.

ZONA REZIDENȚIALĂ UNDE SE AFLĂ LOCUINȚA

Cumpărătorii își setează preferințele de zone rezidențiale în functie de punctele de interes (locul de munca, zona in care locuiesc momentan, scoli sau gradinite, zona unde au prieteni, rude etc.

„Recomandăm să se ia în calcul și caracteristicile zonei. Există zone liniștite și zone rău famate, zone aerisite și zone aglomerate. Fiecare zonă în parte are aspecte specifice, pe care doar specialiștii le cunosc, așa că ar fi ideal pentru cumpărători să se informeze asupra zonei înainte de a face o achiziție acolo”, mai spune reprezentantul HomeFinders.

POZIȚIONAREA UNEI LOCUINȚE

Poziționarea imobilului întotdeaună este importantă și influențeaza foarte mult nivelul de confort. De regula, imobilele bine pozitionate sunt acelea aflate în imediata apropiere a metroului, a parcului sau chiar cu vedere spre parc.

TIPUL DE IMOBIL

Principalul aspect care trebuie luat în considerare este anul de construcție al blocului. Apoi, numărul de etaje este un alt aspect relevant.

ETAJUL LA CARE SE AFLĂ LOCUINȚA

Deși pare mai puțin important, în cazul apartamentelor, urmărim și etajul la care se află acestea. De regulă, cumpărătorii preferă etajele intermediare. Pentru segmentul premium, cele mai cautate sunt etajele superioare, deoarece oferă o vedere mai bună.

TIPUL DE LOCUINȚĂ

„În cazul caselor, le recomandăm cumpărătorilor să fie foarte atenți la structura acesteia, eventual să le verifice cu un structurist. De asemenea, poate fi important dacă acestea sunt de tip duplex sau nu și, evident, numărul de camere. În cazul apartamentelor, dincolo de numarul de camere, este important de urmărit împărțirea acestora, daca sunt decomandate sau semidecomantate”, mai spune Daniela Barbu, specialist HomeFinders.

www.bani.md